Загубите на независимия културен сектор от карантината ще достигнат 7 млн. лева

...
Загубите на независимия културен сектор от карантината ще достигнат 7 млн. лева
Коментари Харесай

Независимият културен сектор може да бъде спасен със 7 млн. лв.

Загубите на самостоятелния културен бранш от карантината ще доближат 7 млн. лева до месец юни 2020-а. Ако възбраната за осъществяване на културни събития продължи до края на годината, ще " потънат " към 16 млн.  Това демонстрират резултатите от изследване, направено измежду съвсем 500 самостоятелни културни организации и актьори от цяла България. Междинните резултати ще бъдат показани на министъра на културата на среща в петък, 27 март - Международния ден на театъра, само че събирането на данните ще продължи до 29 март. Всички културни организации и актьори на свободна процедура могат да се включат в допитването на този адрес. В инициативната група, основала изследването, са представители на организациите: АСТ Асоциация за свободен спектакъл, " Арт фест ", Българска музикална асоциация, Derida Dance Center, Организация за модерно различно изкуство и просвета - 36 маймуни, Фондация " ЕДНО за просвета и изкуства "  и др. 

В началото на седмицата над 1000 представители на културния бранш, самостоятелни актьори и продуценти изпратиха писмо до министър Боил Банов , с копие до вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, ръководителя на Парламента Цвета Караянчева и еврокомисаря Мария Габриел. В писмото се предлага въвеждането на две незабавни ограничения. Едната от тях е обществен фонд, който да поддържа бедстващите артисти, които в сегашната обстановка не са в положение да упражняват специалността си и на процедура са лишени от приходи, с които да покриват даже непосредствените си битови потребности. Втората мярка е основаването на систематичен фонд, който да поддържа самостоятелните културни организации, застрашени от изгубване в тази форсмажорна за целия свят обстановка. Организациите и артистите упорстват тези две ограничения да бъдат финансирани посредством средства от европейските фондове, планувани за спешната обстановка. Опасенията им са, че в случай че се разчита единствено на вече гласувания бюджет на МК за сесии за основаване на без значение културно наличие и събития, това ще нанесе непоправими вреди за бранша.

На 18 март свое писмо до културния министър подава и Българска фестивална асоциация. Тя напомня, че измежду анулираните поради пандемията хиляди културни събития по цялостен свят са и емблематичните за страната ни фестивали " София филм фест ”, МФ „ Мартенски музикални дни ", " Европейски музикален фестивал ", " Софийски музикални седмици ".  Позицията на БФА можете да прочетете тук. 

Накратко и двете организации обръщат внимание на гласуваната от Европейски Съюз " Финансова самодейност в отговор на ковид ", по която значително средства следва да получи и България, като членка на евросъюза.

 

Независимо от тези начинания, българският художник и номиниран за " Оскар " (2017, за " Сляпата Вайша " ) аниматор Теодор Ушев публикува в своя фейсбук профил апел  в поддръжка на всички тези културни дейци и институции, които подаряват безплатно своя професионален артикул за покачване на духа в коронавирусната рецесия. 

" В тези тежки за ВСИЧКИ времена, уповавам се си даваме сметка каква роля за опазване на висок дух играе изкуството. Когато новините, създавани от несъответстващи и малоумни политици просто ни разрушават душевен, когато на практика е невероятно да бъдем пълноценно физически дейни, единственото бягство на духа е в стотиците театрални, оперни постановки, филми, музика, виртуални изложения, и сбирки. Те са НИ дадени БЕЗПЛАТНО! И това е изкуство, в което са вложени голямо количество труд, средства, милиони актьори, техници, продуценти. Тези хора първи останаха без прехранване, изгубиха работата си. Културната промишленост беше първата, която понесе ударите на рестрикциите. Всъщност артистите, които не са най-богатите хора на света, ни дадоха продукцията си безплатно. Без ваучери. Безусловно. Без хленчения за умиращия си бизнес. Някой подари ли ви тези дни бензин? Храна? Облекла? Коли? Хляб? Кафе? Вода? Ток? Някой даде ли ви залежалата си продукция? Не.

И когато всичко това свърши, спомнете си кой ви е давал, безшумно и без искания. И кой е взимал от вас. И с помощта на какво, в тези дни сред четири стени, не сте се чувствали като в затвор, а сте можели през едно малко екранче да гледате опера в МЕТ, и в същия ден да отидете на спектакъл в Москва, или Цюрих. Просто, след Голямата Дисоциация, преди да се втурнете още веднъж по молове, екзотични разходки и заведения за хранене - купете си билет за кино, отидете на спектакъл, или балет. Като дребен жест на взаимност. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР